- 14:55 Перебували у російській неволі понад два роки: в Україну повернулася чергова група поранених захисників
- 14:54 Прожитковий мінімум у липні: чи зростуть пенсії, соціальні виплати та зарплати
- 14:23 Приїхав до України розбирати завали й загинув: історія американця Фреда Гранді, якого вбила росія
- 14:10 «Завалив та їв два тижні»: ГУР оприлюднило докази канібалізму серед окупантів
- 13:52 Тримайся: під Києвом розпочато зйомки романтичного реаліті
- 13:22 Курс долара до кінця червня: що загрожує стабільності американської валюти
- 12:57 Успіх буде слідувати за вами, наче кіт: кому пощастить на тижні з 23 по 29 червня
- 12:39 Новий статус Лесі Нікітюк: зірка стала мамою
- 12:20 Мріє потрапити на цирковий фестиваль у Монте-Карло: унікальна 7-річна гімнастка встановила рекорд України, провисівши під куполом на одній п’яті
- 12:01 Боксер втратив пам'ять після вбивчого нокауту від чемпіона світу
- 12:00 Кар’єра в ритейлі: як ЕКО МАРКЕТ перетворює першу роботу на професійний шлях
- 11:57 Том Круз скоро точно отримає свій перший «Оскар»: що відомо
Готуємось до посту: смачні креплики з капустою та квасолею від Євгена Клопотенка

Як відомо, українські традиції Масниці, або ж Колодія, відрізняються від російських, адже для наших пращурів головною стравою в ці дні були вареники (або ж варені пироги), а не млинці.
Наприклад, на заході України звично готували креплики — це альтернативна назва для вареників та пирогів, характерна для цього регіону. Головна особливість крепликів в тому, що вони є обов’язково пісними, і тісто і начинка, тож зазвичай готуються під час посту, зимових свят та обов’язково на Святвечір. Найпопулярніша начинка для такої страви — це злегка зтушкована квашена капуста, оскільки її найзручніше зберігати взимку саме в такий спосіб. Використовується також квасоля, суміш тушкованої капусти та квасолі, капуста і гриби. Існує і солодкий варіант крепликів, з маком та сухофруктами.
А відомий амбасадор української автентичної кухні Євген Клопотенко пропонує приготувати креплики з капустою і квасолею, які будуть доречними і під час Великого Посту.
«Цей рецепт прокачаних вареників — крепликів з капустою та квасолею вам точно сподобається, тим паче, що це майже на 30% борщ», — жартує кулінар.
Отже, підготуйте:
для тіста:
- борошно — 400 г
- окріп — 220 мл
- олія — 2 ст.л.
- сіль — ½ ч.л.
для начинки:
- цибуля — 1 шт.
- морква — 1 шт.
- олія
- капуста — 300 г
- квасоля біла — 100 г
- кмин — 1/3 ч.л.
- сіль — за смаком.
Приготування
Тісто для крепликів потрібно вимішувати не менше ніж 7−10 хвилин. Це буде запорукою того, що воно достатньо насититься киснем. Потім обов’язково залиште тістом відпочити на 20 хвилин, щоб клейковина встигла активуватися.
Для начинки 100 г квасолі ретельно промийте, викладіть в каструлю, залийте 2 л води та варіть до готовності протягом 1,5- 2 год. Спершу виставте великий вогонь, щоб вода швидше закипіла, а потім зменшіть його до маленького. Готову квасолю зцідіть від зайвої води та поки відкладіть.
Дрібно нашаткуйте 250 г капусти, моркву натріть на крупній терці, а цибулю наріжте кубиками. ⅓ ч. л. кмину розітріть пальцями.
Стушкуйте капусту з морквою і додайте відварену квасолю, яку перед цим злегка розімніть виделкою.
Готові вареники присмачте підсмаженою цибулею.
Нагадаємо також про інші святкові українські страви, які можна приготувати на Масницю.
282Читайте нас у Facebook